terug


"Ons dagelijks doel: uitsluitend onberispelijke producten"

Interview met Dr. Bert Urlings, dierenarts en directeur kwaliteit Vion

Als vleesproducent wordt Vion beoordeeld op het in staat zijn om de klant betrouwbaar de perfecte producten te kunnen leveren. Hoe gaat het kwaliteitssysteem van uw bedrijf in zijn werk?

Wij hebben op basis van een geïntegreerd kwaliteitssysteem en ons centraal gecoördineerde HACCP-concept onze eigen hoofdaccenten en normen gedefinieerd, waarvan de meeste boven de internationaal gebruikelijke standaarden liggen. Ook onze concurrenten houden nauwlettend in de gaten wat wij op dat terrein doen.

Hoe belangrijk is het kwaliteitssysteem binnen uw bedrijf?

Zeer belangrijk. Dankzij ons systeem met zijn vele interne inspecties en externe audits in onze Nederlandse en Duitse bedrijven, kunnen we voldoen aan de voorwaarden van de meest veeleisende klanten, maar ook aan de zeer hoge exportnormen in complexe markten als de Verenigde Staten, Japan of China. Het resultaat van keihard werken. 

Hoe kunt u dat tegenover de klanten aantonen?

Jaarlijks worden van onze producten meer dan 150.000 laboratoriumtests gedaan. De Amerikaanse inspecteurs gelden als de strengste van de wereld. Die brengen altijd verscheidene dagen in onze bedrijven door. Nederlandse Vion-bedrijven staan op de shortlist voor de import van varkensvlees in de Verenigde Staten. Chinese inspecteurs hebben wij eveneens op veel van onze locaties van onze kwaliteit kunnen overtuigen. Ten slotte werken we ook prima met de Japanners samen, die echte experts zijn in het detecteren van onregelmatigheden in vlees. Ook bij hen zijn de consumenten, die alleen onberispelijke producten accepteren, met de kwaliteit die Vion levert zeer tevreden.

Systemen functioneren nergens perfect, ook niet bij Vion. Hoe gaat u in het bedrijf met fouten om?

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. En in een vleesverwerkend bedrijf werken nogal veel mensen. Om te beginnen nemen we elke klacht serieus. De oorzaken van optredende fouten worden zorgvuldig geanalyseerd, zodat ze zoveel mogelijk vermeden kunnen worden. Wij zorgen ervoor dat de waarheid boven tafel komt en, als dat nodig is, zijn wij ook bereid om structurele veranderingen door te voeren. Wij willen altijd weer ergens van leren en nog beter worden.

Voor de consument wordt dierenwelzijn steeds belangrijker. Wat heeft u op dit gebied te bieden?

Onze slachthuizen zijn de afgelopen jaren met betrekking tot dierenwelzijn volledig gemoderniseerd. Ook hebben we veel tijd en geld geïnvesteerd in de mensen die met levende dieren omgaan en hebben we ons controlesysteem aangescherpt. Wij hebben bijvoorbeeld goede ervaringen opgedaan met cameratoezicht (Closed Circuit Television, CCTV). Daarmee kun je ook nog weken later checken of er fouten zijn gemaakt.

Ook wat betreft de veehouderij zet Vion stappen. Wij zijn medeoprichter van het Beter Leven-programma in Nederland, zijn in Duitsland betrokken bij de Initiative Tierwohl, hebben samen met de Duitse Dierenbescherming een label op de markt gebracht en implementeren regionale programma's.