terug


DIERENWELZIJN | World Veterinary Association onderscheidt Anoxia-dierenarts Anette van der Aa

WVA-prijs voor beslis-ondersteuner euthanasie in de varkenshouderij.
Het bestuur van de World Veterinary Association heeft de Animal Welfare Award 2019 uitgereikt aan Anette van der Aa. De Nederlandse dierenarts, die werkt voor Anoxia, krijgt de onderscheiding voor het ontwikkelen van de ‘beslis-ondersteuner euthanasie’. Dat is een tool die varkenshouders gebruiken bij de beslissing om een zwak dier al of niet te euthanaseren.

Anette van der Aa ontving de onderscheiding vandaag tijdens het 35ste Wereld Veterinair Congres, dat de WVA organiseerde in Costa Rica. De wereld dierenartsen organisatie hield de verkiezing van het beste initiatief op het gebied van dierenwelzijn dit jaar voor de derde keer.

Anoxia

Anette van der Aa ontwikkelde de beslis-ondersteuner als een onderdeel van de oplossing die Anoxia aanbiedt aan varkenshouders. Naast de beslis-ondersteuner is dat training en de euthanasie-box. Daarmee kunnen veehouders hun niet meer levensvatbare dieren op verantwoorde wijze met behulp van stikstof snel en humaan euthanaseren.

Samenwerking

Dierenarts Van der Aa werkte voor de ontwikkeling van de beslis-ondersteuner nauw samen met betrokken partijen in de Nederlandse varkenshouderij. Naast veterinair/wetenschappelijke organisaties als de Universiteit Utrecht, CenSAS, KNMvD en VKON overlegde ze ook met andere stakeholders, zoals varkenshouderij-organisatie POV en individuele varkenshouders. Drie varkenshouders uit Vion’s biologische keten (De Groene Weg) en Good Farming Star-keten namen deel in een project, in het kader van de ontwikkeling van Anoxia’s beslis-ondersteuner euthanasie.